Het plan bestond al enige tijd. We worstelde met de ruimte in het bestaande pand. De kogel was door de kerk na aankoop van een aangrenzend pand waar we de mogelijkheid kregen om ruimte te maken voor logistieke beweging en opslag van grondstoffen. We hebben onze wensen besproken met Ronnie Claessens van AB Mauri en die heeft de vertaling gemaakt naar Silowacht. De installatie is perfect geplaatst door de monteurs. De dubbele-1000 liter tanks staat sinds juni in de nieuwe ruimte, waar ook de koelcel staat. Installatie en automatisering zijn prima geïnstalleerd en alles is op elkaar afgestemd waardoor een hoge nauwkeurigheid van alle doseringen verkregen wordt.

Als ik nu door de bakkerij loop, ziet het er ruimtelijk en schoon uit. Het stof in de bakkerij reduceren was voor mij een belangrijke insteek om over te gaan op vloeibare gist. De mensen hoeven ook niet meer met dozen te sjouwen en de gist wordt niet meer met de handen aangeraakt. De dozen met de verpakking papiertjes stoorde mij en nu hebben wij dus ook minder afval en handelingen in de bakkerij. En vooral het gemak, in combinatie met de nieuwe receptencomputer werkt het snel, eenvoudig en heel nauwkeurig!

Ik heb het idee dat mijn brood beter ontwikkeld is, dit is verklaarbaar en blijkt nu in de praktijk ook zo te werken. Met vloeibare Koningsgist heb ik een snellere en betere deegontwikkeling, waardoor het deeg soepeler is en beter verwerkt kan worden. Door evenwicht in kleef en gasontwikkeling krijg je een betere kruimstructuur en malsheid. Dit is zichtbaar in het afgebakken brood en komt ook naar voren in de periodieke kwaliteitsbeoordeling.

 

Vloeibaar heeft de toekomst

Ik kan de installatie zeker aanbevelen aan collega- bakkerijen. Sterker nog, dat heb ik al gedaan!  Het is wel een beetje afhankelijk van het volume van het bedrijf. Vloeibaar heeft de toekomst voor ons. Het verbaasde mij vooral hoe makkelijk de overstap was voor onze broodbakkers, iets waar ik vooraf een beetje huiverig voor was... maar ik krijg ruzie met ze als ze morgen weer met (dozen) blokgist moeten gaan werken!

De ruimte en tijd was ernaar om over te stappen naar de installatie en we zijn er erg blij mee. Onze degen zijn elke dag constant en dat zie ik terug in het eindproduct.

 

AB Mauri blijft ons verrassen

De samenwerking met Gist Brocades, nu dus AB Mauri, heeft altijd perfect gewerkt voor ons. Natuurlijk hebben we wel eens verder gekeken, maar ik moet eerlijk zeggen dat de relatie Ronnie Claessens- AB Mauri ons zeer goed bevalt. Het aanbod en met name de variatie en de kwaliteit blijft ons verrassen. Wij zijn ervan overtuigd dat de combinatie meel en hulpgrondstoffen de kwaliteit bepaald. Wij zijn  zeer tevreden over de de samenwerking, de korte lijnen en de prijs/ kwaliteitsverhouding. Dit zijn voor ons belangrijke kenmerken waarop we onze keuze baseren.

 

Vedder 2.0.

Meer dan vijftig jaar geleden startte familie Vedder de bakkerij.  “Ik ben nooit echt gevraagd om de bakkerij over te nemen, dat ging gewoon zo!”, aldus Bart. Samen met mijn broer Evert hielpen we zoveel als mogelijk mee in de bakkerij en de logische stap was dus naar de vakschool. Onze kracht blijft dat mijn broer en ik van huis uit Echte Bakkers! zijn, de kennis zit en blijft in de familie.

We willen het verschil blijven maken met de supermarkt door ons te specialiseren. Product en kwaliteit is onze focus, daarbij hoort ook een stukje uitstraling en een juiste marketingplan voor de winkels. Bij ons wordt de consument geholpen door opgeleid personeel die klanten kunnen informeren over de producten en ingrediënten. We luisteren naar de behoefte van de consument en spelen daar steeds weer op in, met name gezondheidsvraagstukken willen we snel en correct kunnen beantwoorden.

In Deurne wordt alles “dagvers’ gebakken en ook de bakkerij in Someren wordt nog gebruikt “De ochtend dat je bakkerij vol staat met mooie versgebakken producten geeft altijd weer een fantastisch gevoel, dat is het mooiste wat er is”.  Dat kan alleen als je de bakkers een goede werkomgeving biedt en de juiste mensen op de goede plek staan.

Bakkerij Vedder bestaat inmiddels uit 15 winkels, met meer dan 100 werknemers die zich dagelijks met passie inzetten voor brood en banketliefhebbers uit de omgeving van Deurne in Noord-Brabant en de afgelopen jaren zijn er ook 5 winkels in Limburg overgenomen in de omgeving van Venray. Door de ruimte naast ons te kopen kunnen we nog meer volume maken en doorgroeien.  “In 2 jaar tijd zijn we gegroeid met 5 winkels!” We blijven altijd kijken naar mogelijkheden en kansen om te groeien, met behoud van de kwaliteit, strevend naar beter!

Koningsgist van AB Mauri, kwaliteit met een knipoog naar de toekomst…Echte Bakker Vedder 2.0